Baarloseweg

In de nacht van 12 op 13 oktober 1941 werd Neurenberg aangevallen door een vloot van 152 Britse vliegtuigen. Dertien vliegtuigen van die missie keerden niet terug op hun basis. Eén daarvan was een 2-motorige Wellington bommenwerper. Al op de heenweg naar Neurenberg werd de Wellington Mk. IC gevlogen door Piloot Arthur William Jeffries, aangevallen door een Duitse nachtjager en kwam neer in de buurt van de huidige Baarloseweg in Marknesse.

De bemanning van deze Wellington bestond uit 6 personen. De staartschutter Leonard Rickard wist nog juist op tijd met zijn parachute het vliegtuig te verlaten. Lang heeft zijn vlucht niet geduurd, hij werd al in Blokzijl in de kraag gevat en heeft 3.5 jaar krijgsgevangen gezeten in Duitsland.

De overige bemanningsleden overleefden de crash niet. Het lichaam van 2e piloot Hilyard Lowell Meyers werd al snel gevonden en op 16 oktober in Kuinre begraven.

Het gebied van de Noordoostpolder waar de Wellington crashte was nog nat en drassig. Berging van het wrak was in 1941 nog niet mogelijk. In 1943 is, op initiatief van de Duitse bezetter, de locatie van het wrak, met daarin diep in de grond de overige vier bemanningsleden, gemarkeerd met een herdenkingskruis. Voor meer informatie over dit herdenkingskruis zie Monument Marknesse

De vier bemanningsleden werden pas geborgen bij het opgraven van de resten van het vliegtuigwrak in 1948. Dit waren piloot Jeffries, Navigator Percy Frederick Meadows Cooke, radio-operator William Christopher Wood en boordschutter William Harold Stanley Byers. Deze vier zijn begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Emmeloord. De enige begraafplaats met oorlogsgraven van geallieerde vliegers in Flevoland