Crash Baarloseweg, kavel R 34, Wellington R1757

In de nacht van 12 op 13 oktober 1941 werd Neurenberg aangevallen door een vloot van 152 Britse vliegtuigen. Dertien vliegtuigen van die missie keerden niet op hun basis terug.
Eén daarvan was een 2-motorige Wellington bommenwerper met serie nummer R1757. Al op de heenweg naar Neurenberg werd de Vickers Wellington Mk.IC, gevlogen door Piloot A. W. Jeffries, aangevallen door een Duitse nachtjager en kwam neer in de buurt van de huidige Baarloseweg in Marknesse.

De bemanning van deze Wellington bestond uit 6 personen. De staartschutter L. Rickard wist nog juist op tijd met zijn parachute het vliegtuig te verlaten. Lang heeft zijn vlucht niet geduurd. Hij werd al in Blokzijl in de kraag gevat en heeft 3.5 jaar
 
krijgsgevangen gezeten in Duitsland.
De overige bemanningsleden overleefden de crash niet. Het lichaam van 2e piloot H. L. Myers werd al snel gevonden en op 16 oktober 1941 in Kuinre begraven.

Het gebied van de Noordoostpolder waar de Wellington crashte was nog nat en drassig. Berging van het wrak was in 1941 nog niet mogelijk. In 1943 is op initiatief van de Duitse bezetter de locatie van het wrak, met daarin diep in de grond de overige vier bemanningsleden, gemarkeerd met een herdenkingskruis. Voor meer informatie over dit herdenkingskruis zie Vliegeniersmonument Marknesse.
De vier bemanningsleden werden pas geborgen bij het opgraven van de resten van het vliegtuigwrak in 1948. Dit waren piloot A.W. Jeffries, navigator P.F. M. Cooke, radio-operator W. C. Wood en boordschutter W. H. S. Byers. Deze vier zijn begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Emmeloord. De enige begraafplaats met oorlogsgraven van geallieerde vliegers in Flevoland.

De 4 graven in Emmeloord, 1952 (links) en in 2013 (rechts)

Bemanning Wellington R1757
De bemanning van de Wellington bestond uit verschillende nationaliteiten uit het Britse gemenebest, zie onderstaande lijst en foto’s (met dank aan Teunis Schuurman)



Klik hier voor PDF Crash Baarloseweg