Vliegtuigwrakken in Marknesse

De Noordoostpolder lag in de Tweede Wereldoorlog op de lijn waarover veel bombardementsvluchten van Engeland naar Duitsland liepen. Door aanvallen van Duitse jagers en luchtafweer zijn ca. 200 vliegtuigen in het IJsselmeer-gebied neergestort. Op het grondgebied van de Noordoostpolder zijn in deze oorlog minstens 21 vliegtuigen neergekomen, mogelijk enkele meer. Ook zijn er vliegers aangespoeld van crashes in het IJsselmeer en zijn parachutisten in de polder geland van crashes buiten de polder.

De informatie op deze site richt zich voornamelijk op de achtergronden van de in Marknesse neergestorte vliegtuigen. En op de wijze waarop de Marknesser bevolking hierbij betrokken is en de vliegeniers herdenkt.

Drie geallieerde vliegtuigen zijn op het grondgebied van Marknesse neergestort of hebben een noodlanding gemaakt. Een vierde vliegtuig, waarvan jarenlang is gedacht dat dit ook in Marknesse was neergestort, blijkt in werkelijkheid neergestort in Tollebeek en wordt ook op deze site beschreven.
Benieuwd naar extra informatie over deze crashes en noodlanding; Klik op onderstaande locaties in Marknesse.
Locatie van de crashes in MarknesseLocatie van de crashes in Marknesse

Baarloseweg, crash Wellington R1757 op 12 oktober 1941
Foutieve identificatie crash Oosterringweg, kavel N 33
Oosterringweg/ Lindeweg, crash Lancaster JA902 op 03 januari 1944
Kleiweg, noodlanding Whitley P4968 op 20 augustus 1940
Tollebeek crash Lancaster JA702 op 30 januari 1944

Voor de bemanningsleden van het vliegtuig dat in 1941 bij Marknesse aan de Baarloseweg neerstortte is, al in de oorlog, een monument geplaatst bij hun veldgraf op kavel R 34. In Marknesse is in 2007 een replica van dit monument geplaatst waarbij op 4 mei alle gevallenen van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Klik op de foto van het monument voor meer informatie over de historie van het originele en het huidige Vliegeniersmonument in Marknesse. Locatie van de crashes in MarknesseMonument op kavel R 34 aan de Baarloseweg
 
Afgeworpen brandstoftank, door drie jongens uit Marknesse gevonden in de polder
 
Historisch Marknesse in Woord en Beeld heeft in de afgelopen jaren ook een aantal gastlessen over vliegtuig crashes in de Noordoostpolder verzorgd op lagere scholen. Voor een korte terugblik zie deze link.
 


De stukken van de puzzel, om het beeld van de drie crashes in Marknesse compleet te krijgen, blijken over de gehele wereld verspreid te liggen. Vaak komt informatie van familie van de bemanningsleden omdat de vliegeniers zelf zijn overleden. Of zij hebben nooit over hun oorlogsperiode willen praten. Heel soms is er een dagboek of verslag beschikbaar. Maar vaak blijven er vraagtekens over en is een crash en of de ontsnapping via een pilotenlijn lastig te reconstrueren. Vanaf onze tentoonstelling en plaatsing van het Vliegeniersmonument in 2007 doet Historisch Marknesse in Woord en Beeld zijn best om het verhaal van de crashes in Marknesse compleet te maken. Met deze site als gevolg.


Klik hier voor PDF Vliegtuigwrakken, Gastlessen en Vliegeniersmonument